Peuterspeelzaalwerk in Wierden blijft bestaan

De Wet IKK (Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang) treedt per 1 januari 2018 in werking. Deze wet leidt tot wijzigingen in de kwaliteitseisen van de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk.

De Wet IKK omvat de volgende belangrijke wijzigingen:

•             Peuterspeelzaalwerk wordt onder de definitie van kinderopvang gebracht;

•             Gelijkschakeling financieringsstructuur voor werkende ouders;

•             Gelijkschakeling van kwaliteitseisen (o.a. 2 professionele leidsters in elke groep).

Het inhoudelijke aanbod van het peuterwerk zal niet veranderen, op peuterspeelzaal Margriet blijven wij de peuters begeleiden in hun ontwikkeling en bereiden wij ze voor op de basisschool.

De grootste verandering voor ouders is de wijziging in de financieringsstructuur. Ouders betalen nu nog een vast bedrag van 47 euro per maand, ongeacht het inkomen van de ouders, de gemeente vult aan tot kostprijs.

Met ingang van 1 januari a.s. vervalt de bijdrage van de gemeente voor de tweewerkende ouders en is de bijdrage afhankelijk van het inkomen. Ouders kunnen een gedeelte van de kosten via de kinderopvangtoeslag terugvragen, de toeslag is ook weer inkomensafhankelijk.

(Proefberekening maken en aanvragen toeslag via: www.toeslagen.nl )

Ouders die alleenverdiener (kostwinner) zijn, komen niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Deze ouders betalen een inkomensafhankelijke ouderbijdrage, deze bijdrage wordt door de gemeente aangevuld.  

In de praktijk valt het echter voor het merendeel van de ouders positief uit. Zij gaan minder betalen dan in de huidige situatie.